Cine nu are acoperis ? Daca mai exista cineva il sfatuiesc sa se apuce de construit acoperisul. Scuza ca nu stiti nu mai tine deoarece pe internet gasiti destule tutoriale despre cum se construieste un acoperis. Iar eu, pentru a va veni in ajutor, va voi prezenta astazi componentele unui acoperis din lemn precum si alte cateva informatii utile despre acoperisuri.

Incepem cu o schema explicativa.

schita componente acoperis

 

Asfel avem urmatoarele elemente:

  1. Sarpanta
  2. Astereala
  3. Materialul invelitor

Sarpanta. Tot scheletul acoperisului construit din grinzi sau capriori se numeste sarpanta. Se executa dupa proiect de catre cine cunoaste dulgherie.

Astereala. Fie ca este vorba de scanduri, margini, osb sau alt tip de material fixat de sarpanta se numeste astereala. Aceasta are scopul de a incheia acoperisul pregatindu-l pentru a fi acoperit cu materialul invelitor.

Materialul invelitor. Aici chiar ca aveti de unde alege. Cele mai importante materiale pentru acoperis sunt tabla tip tigla, tigla din argila arsa si membranele bituminoase.

Acum ca ati vazut componentele unui acoperis nu mai ramane decat sa va apucati de proiectat si construit. Puteti alege sa construiti acoperisul intr-o apa, in doua ape, in trei ape sau in patru ape. Nu uitati sa va decideti inainte de a proiecta acoperisul daca doriti sa beneficiati si de o mansarda.