Desi ar fi trebuit sa detaliez in mai multe articole despre constructia casei de la zero, prezentand detaliat principalele tipuri de case, cu multe detalii despre ce inseamna acest lucru, m-am decis sa prezint doar intr-un singur articol, ceea ce stiu despre tipurile de case cele mai cunoscute. Detalii mai amanuntite, despre fiecare tip de casa in parte o sa gasiti in articolele de pe blog.

La inceput este ideea de a construi o casa …..

principalele tipuri de case 2014 Asa porneste oricine, de la o idee, si incepe sa se gandeasca sa construiasca o casa. In primul rand trebuie sa alegeti ce tip de casa doriti sa construiti. Cele mai importante tipuri de case sunt casele din panouri tip sandwich,casele din panouri SIP(Structural Insulated Panels), casele modulare, casele din cofraje prefabricate tip AMVIC si casele clasice cu zidarie din caramida, bca etc.

Studiati fiecare tip de casa si in functie de avantaje/dezavantaje alegeti cel mai potrivit tip de casa pentru dvs. Mai jos o sa spun doua trei cuvinte despre principalele tipuri de case prezentate mai sus:

 Casele din panouri tip sandwich. Aceste case sunt fabricate bucata cu bucata in hale si se asambleaza pe fundatie de catre firma constructoare. Sunt facute din OSB placat pe structura din lemn sau de metal si peretii interiori vin izolati cu vata si placati cu rigips . Se construiesc relativ repede insa exista un numar limitat de proiecte astfel ca toate arata cam la fel. Ca si pret se zice ca sunt mai ieftine cu 25 % fata de alte tipuri de case.

 Casele din panouri SIP. Acest tip de locuinta se aseamana cu ce am prezentat ma sus doar ca aici este vorba de panouri din OSB intre care este introdusa un fel de spuma poliuretanica. Se fac in cateva fabrici din tara si inca nu se stie cat de viabile sunt. Ca si pret sunt mai costisitoare ca cele tip sandwich.

 Casele modulare. Aceste case sunt practic niste cutii lipite una de cealalta sau una peste cealalta, care vin gata fabricate. Sunt destul de dragute iar unele pot fi modificate in timp prin rearanjare. Sunt case mici dar spatiul este gandit forte bine pentru confortul proprietarului. La noi inca nu au un foarte mare succes. Avantajul principal al acestor case este costul redus si posibilitatea sa te muti cu tot cu casa atunci cand te saturi de priveliste.

 Casele din cofraje termoizolante. Cel mai cunoscut tip de casa din aceasta categorie este casa AMVIC. Aceste case sunt construite din cofraje din polistiren in care se toarna beton(nu de care stim noi ci un fel de spuma de beton). Sunt cele mai calduroase case,as zice prea calduroase. Trebuie sa le construiasca oameni calificati pentru a avea finisaje de calitate,nu cum am patit eu la o astfel de casa(aveam peretii mai strambi decat la blocurile comuniste iar unghiurile de 90 de grade lipseau cu desavarsire). Un dezavantaj al acestor case este ca finisajele se fac mai anevoios, deoarece nu respira deloc si totul se usuca extrem de greu.

 Casele clasice . Aceste case sunt construite de cand lumea si pamantul. Aveti de ales intre a construi o casa pe fundatie din beton dar cu zidaria din caramida sau din BCA. Mai puteti sa alegeti si zidaria din boltari din beton dar nu recomand. Avantajul acestor case este ca stiti cum se vor comporta in timp fiind atat de raspandite. In functie de tipul de zidarie o sa stiti si cum vor fi armaturile din fier, pentru ca BCA este ne-portant.

Acestea fiind spuse nu ramane decat sa va hotarati ce casa sa construiti, alegand dintre principalele tipuri de case prezentate mai sus.