Cum calculam tigla metalica si accesorii necesare pentru acoperis

Fie ca ne dorim sa cumparam tabla lindab sau tabla tip tigla  sau tigla metalica pentru acoperisul nostru, trebuie sa stim cum sa calculam necesarul de tigla metalica si accesorii necesare pentru acoperis. Altfel o sa cumparam  prea multa tigla metalica si accesorii sau prea putina. Exista doua metode de a calcula necesarul de materiale pentru acoperis:

Metode de calcul pentru acoperis

metoda matematica

-metoda clasica (masuratorile la fata locului )

Prin Metoda matematica  putem afla suprafata acoperisului si implicit necesarul de tigla metalica imaginandu-ne acoperisul ca pe un triunghi si folosind teorema lui Pitagora.

Astfel daca stim amprenta casei, (de exemplu 10 m cu 8 m ) adaugam cel putin 60  cm in fiecare latura ( pazia casei ),  ( o sa avem 11, 2 m cu 9, 2 m) deci o sa obtinem o suprafata de  aprox. 103 mp amprenta acoperisului.

acoperisSa presupunem ca avem  inaltimea  acoperisului de 3 m. Am facut si un desen explicativ pe care il puteti consulta mai jos. Pentru acoperise mai complicate trebuie sa impartiti acoperisul in mai multe figuri geometrice. Atentie, aceasta metoda va ajuta doar sa aproximati suprafata necesara de tigla metalica. Pentru a cumpara trebuie sa folositi  metoda clasica  ca sa nu aveti pierderi mari .
Ca sa aflam suprafata acoperisului trebuie mai intai sa aflam latimea acoperisului, observam ca fetele acoperisului au forma de dreptunghi. Deci ca sa aflam latimea dreptunghiului, observam ca triunghiul ABC este isoscel, si cum stim si inaltimea dreptunghiului putem afla latimea sa.
In triunghiul BCD aplicam teorema lui Pitagora si obtinem:
3^{2}+4,6^{2}=9+21, 16=30,16 mp,
iar daca extragem radicalul numarului pe care l-am gasit mai sus obtinem aproximativ 5,49 m (il extrageti mai usor cu ajutorul unui calculator daca nu stim). Dupa
ce am gasit si latimea dreptunghiului, aplicam formula pentru suprafata dreptunghiului (adica inmultim latimea cu lungimea ) si obtinem 5,49*11,2=61,48 mp masoara jumatate din acoperis, ca sa aflam intreaga suprafata inmultim cu 2 si obtinem
61,48*2=122, 46 mp

Prin metoda clasica de masurare a suprafetei acoperisului ne putem da seama exact ce suprafata avem. Astfel cu o ruleta suficient de mare trebuie sa masuram fiecare latura in parte a acoperisului, sa inmultim latimea cu lungimea si apoi sa adunam suma rezultata a fiecarei sectiuni si astfel sa aflam suprafata de tigla metalica si accesorii necesare.