E o vreme ploiasa rau in  momentul in care scriu acest articol iar cei care au acoperisuri din tabla lindab dorm linistiti in casele lor stiind ca ploaia nu la va afecta casa, finisajele interioare si banii investiti in amenajarea casei. Dar oare toti dorm linistiti?

Va spuneam in mai multe articole pe acelasi subiect ca de important este sa alegeti pentru acoperisul dvs o tabla tip tigla, nu neaparat tabla lindab, de calitate. Insa stiu ca sunteti oameni calculati, majoritatea celor ce ma cititi, deci stiu ca nu ati optat pentru sisteme de acoperis lindab suspect de ieftine cu grosimi ale tablei de 0,2 mm. Din acest motiv o sa ma axez in continuare pe montajul corect al tablei lindab si la folosirea tuturor accesoriilor cu care se vinde.

tabla tip tigla metalica Accesoriile unui astfel de acoperis nu au fost facute degeaba si nu are rost sa compromiteti acoperisul casei dvs renuntand, din lipsa de bani sau la propunerea celui ce monteaza tabala tip tigla, la folosirea acestora. Chiar si cel mai minor accesoriu are rolul lui si trebuie folosit. Hai sa va spun pe scurt ce inseamna acast lucru:

Un acoperis lindab corect acoperit porneste inca de la constructia asterialei. Trebuie sa aveti grija la unghiuri si la paralelismul coamei centrale cu laturile exterioare (de jos ) ale acoperisului. Astfel montajul tablei tip tigla va decurge repede si bine. Dar pana la prinderea tablei mai este…

Structura din sipci de lemn trebuie sa existe si trebuie facuta corect. Astfel intai se va fixa membrana de protectie care are si proprietati anti vapori peste care o sa fie prinsi lanti de lemn in lungul grinzilor(de preferat peste acestea). Peste acesti lanti prinsi transversal vor veni altii prinsi in cuie longitutinal cu primi lanti. Peste ei se va aseza tabla lindab.

Grija mare la fixarea sorturilor si carligelor pentru jgheabuiri inainte de a monta tabla lindab. Si doliile se monteaza inainte de a monta tabla. Am vazut recent un acoperis facut de niste mesteri tare smecheri care au montat doliile dupa ce au fixat tabla tip tigla. Si la prima ploaie evident ca apa a intrat nestingherita. Alarmata, proprietara i-a chemat si au reparat problema. Stiti cum? Pai au dat cu silicon pe unde ploua….. Despre astfel de oameni vorbesc eu. Peste doua saptamani, la alta ploaie a intrat apa in casa din nou. Iar vin – iar repara. Nu mai zic cum dar va asigur ca iar va intra apa la un moment dat. Asta pentru ca nu au pornit bine cu acoperisul iar greseala se plateste. Uneori scump. Dar sa nu deviem de la subiect.

Sa presupunem ca asteriala este pregatita pentru fixarea in suruburi a tablei. Grija mare si la doliile de la horn pentru ca majoritatea montatorilor de tabla tip tigla gresesc acolo. Tabla lindab se monteaza usor, chiar foarte usor. Dar trebuie pornit bine. Astfel incat acoperisul sa aiba si un aspect deosebit nu numai o functionalitate buna.

Dupa fixarea tablei se fixeaza pazia fronton si coamele. Trebuie pusi buretii speciali pe care ni-i livreaza producatorul pentru a nu se infiltra nici macar o picatura de apa sau zapada.

La urma de tot se montaeza jgeaburile si burlanele dupa care se va face proba acoperisului. Cum? Pai pe o vreme ca asta de acum in care ploua de o saptamana un acoperis lindab ar trebui sa reziste cu brio.