Despre termoilzolatia la o casa veche

Iata ce problema mi-a semnalat doamna Mihaela, o vizitatoare cu o problema larg raspandita la casele vechi sau la cele construite omitand etape importante.

casa cu arcada la intrare model rustic taranesc acoperita cu tigla cu gard din caramidaBuna ziua! Sunt ~fericita~ proprietara a unei case din boltari. Parintii mei in anul 1978 au construit o casa. Parterul…pana la o inaltime de 1,20 l-au construit-o din boltari(probabil, la vremea aia au considerat ca sunt mai ieftini si mai spornici), dupa care au continuat pana la planseu si etajul din caramida rosie cu gauri. Pana aici toate bune si frumoase.Problema ar fi urmatoarea…..oricat am izolat-o(exterior cu polistiren de 10 cm si la interior rigips) tot este foarte frig. Am zis ca vara asta schimbam si tamplaria iar sotul meu crede ca asta ar fi solutia. Toti care au auzit de problema noastra, ne-au luat in ras…….~singura solutie….sa facem alta~ .Va dati seama ca asa ceva este imposibil in conditiile de azi. Dumneavoastra cum ma sfatuiti sa procedez?
In plus vara asta vreau sa fac o bucatarie si poate ma ajutati si pentru ea cu o ideea in privinta materialelor de constructie ca sa nu repet aceeasi greseala pe care au facut-o parintii mei. Va multumesc anticipat pentru raspuns si imi cer scuze ca v-am rapit din timp.

O casa nu se face batand din palme si de acceea trebuie sa plecam de la ce avem si sa incercam sa o amenajam pe aceasta astfel incat sa fie cat mai confortabila. Lasati lumea sa rada si uitati cum va sfatuiesc eu:

-Este bine sa schimbati tamplaria si de aceea mai bine ati face-o.Dupa cum am inteles aveti peretii placati cu rigips si cred ca nu ati omis sa bagati izolatie de vata intre zid si placa de rigips. Daca nu ati bagat vata solutia este sa desfaceti placile (se vor strica)si sa bagati o izolatie de 10 cm de vata minerala.

-Tavanul. Daca este tavanul ei natural(adica este placa de beton tencuita) va sfatuiesc sa placati pe tavan polistiren extrudat de 3 4 cm peste care sa dati un strat de adeziv dupa care glet. Daca aveti tavanul din rigips asigurativa ca este izolat cum trebuie iar de nu izolati-l.

-Pardoseala. De aici se ridica cel mai mult frig. Indiferent daca pa jos aveti placata gresie sau parchet de aici trebuie sa incepeti. Daca fundatia casei nu este inalta si daca nivelul pardoselei nu este la cel putin 50 cm fata de sol atunci pamantul va tine rece. Solutii ar fi multe dar cea mai optima din punct de vedere al termoizolatiei este placarea unui strat de polistiren extrudat peste care se vor da trei straturi de adeziv (thermo universal de la ceresit). Dupa aceasta se poate placa gresie sau se poate monta parchet.Sper ca veti avea putin de lucru, asta daca peretii si tavanul sunt ok va ramane doar sapa de rezolvat. Si ca o ultima sugestie va spun cum am procedat eu la mine ca sa izolez pardoseala. Pe langa polistirenul care este obligatoriu, dupa ce am dat cu adeziv peste ,am montat o instalatie de incalzire prin pardoseala electrica. Nu consuma mult curent pentru ca o tin la minim dar si asa parchetul e caldut si in casa e o atmosfera primitoare.Instalatia de incalzire prin pardoseala m-a costat 100 euro si am montat-o foarte usor. Are cca 3 mm grosime.