Cum se face o arcada

Cum se face o arcada. O sa va explic cum se face o arcada, pas cu pas si mai ales corect. Am citit odata cum un idiot invata pe cei care ii citeau blogul cum ca trebuie sa se ude placa cu apa si asfel se onduleaza. Nimic mai gresit. Asa ma gandeam si eu ca se fac arcadele dar asta atunci cand aveam zece ani.

Sa revenim la cum se face o arcada. O arcada se construieste cu urmatoarele materiale: profile UD, dibluri 6×40, bobite, autofiletante si placa de rigips de 9,5 mm. Daca aveti aceste materiale inseamna ca sunteti pregetiti sa incepeti constructia arcadei. Trebuie sa mentionez ca  vom face o arcada rotunda intre doi stalpi(sau in golul unei usi).

Primul lucru pe care trebuie sa il facem este trasarea arcadei. Pentru ca latimea o stim mai ramane sa trasam inaltimea acesteia (in laterale nu in centrul rotund). Odata hotarata si inaltimea de unde va porni arcada se taie profilele ud si se fixeaza pe ambele parti ale spatiului lasand loc si pentru placa de rigips(trebuie lasat cam un cm toleranta) .

Dupa ce profilul ud a fost prins in dibluri se masoara si se taie o placa in forma de dreptunghi exact cat dimensiunile golului de usa. Apoi se deseneaza modelul cu un creion si se decupeaza cu un fierastrau pentru rigips. pasii realizarii unei arcade de rigipsDaca doriti sa fie perfect rotunda folositi o sfoara pozitionata perpendicular cu placa de rigips si cu miscari inainte si inapoi pe lungimea sforii veti putea sa determinati cum va fi arcada. Dupa ce ati realizat forma arcadei taiati inca o bucata similara cu prima si puneti-le spate in spate. Cu un creion tresati forma primei peste a doua si decupati cu fierastraul. Astfel ati obtinut doua bucati identice.

Odata obtinute, placati-le pe o parte si pe alta a spatiului destinat pentru arcada. Aveti grija sa fie incadrate bine. Folositi pentru verificare bolobocul .

Dupa aceea trebuie sa crestati doua profile ud din 10 in 10 cm si sa le prindeti in interior, una pe o parte cealalta pe alta parte, urmand conturul arcadei. Veti avea nevoie de autofiletante.

Constructia arcadei a ajuns la final  si nu mai ramane de facut decat sa punem capacul. Este simplu de placat. Unde nu exista onduleu se va placa exact ca la orice placare. Unde exista onduleu se cresteaza placa pe spate din 7 in 7 cm si se placheaza. Astfel se va mula dupa deja stabilita forma a arcadei. Daca doriti puteti sa lasati cablu electric pentru spoturi inainte de a-i pune capacul.

Asa ca ati vazut ce simplu se face o arcada, fara apa sau alte bazaconii.