Cum se face un gard din boltari sau caramida

Cum se face un gard din boltari

Model de gard din fier forjat placat cu piatra naturala albaO metoda foarte intalnita si foarte ieftina de a face un gard este sa il faceti din boltari. Boltarii sunt mai ieftini decat caramida si  de aceea gardul iese mai ieftin. Desigur ca folositi aceeasi cantitate de beton si tot atatea kg de fier beton.Va prezint pasii care trebuie urmati. Aceeasi pasi pot fi urmati si daca zidaria gardului este din caramida.

#Saparea santului pentru fundatie. Fundatia poate fi turnata in doua etape sau doar in una. Daca turnati din doua etape urmati urmatorii pasi: Turnati elavatia(cota zero, din groapa pana la nivelul solului), fixarea mustatilor de care vor fi legati stalpii, cofrarea fundatiei, turnarea fundatiei, decofrarea,ridicarea zidurilor, fixarea stalpilor, cofrarea, turnarea stalpilor, decofrarea, tencuirea gardului, tinciul, lavabilul. Atunci cand turnati  fundatia dintr-o singura etapa trebuie sa sapati santul, sa cofrati, sa montati grinzile de fier beton, sa fixati mustatile de grinda in locul unde vor veni stalpii si apoi sa turnati betonul. Iata cum se face un gard de boltari.

#Turnarea cotei zero. Cota zero inseamna ca astupati cu beton santul pe care tocmai l-ati turnat.

#Fasonarea fierului beton. In aceasta etapa trebuie sa faceti etrierele si sa faceti grinzile si stalpii. Grinzile se monteaza peste cota zero dupa cofrare. Stalpii se leaga cu sarma de mustatile care au fost in prealabil prinse in fundatie la o distanta intre ele stabilita dinainte, distanta care va fi distanta finala intre stalpi.

#Cofrarea. Dupa cofrare se introduc grinzile in interiorul cofragului si apoi se leaga de ele mustratile.

#Turnarea fundatiei. Se va folosi un amestec de ciment(25-30 %) si bazarca +nisip+apa

#Decofrarea. Se face dupa doua zile de la turnarea betonului

#Zidirea boltarilor. Se face lasand liber locul unde vor veni stalpii

#Aplicarea stalpilor si legarea lor de mustati cu sarma. Se face inainte de cofrare pentru a putea fi legati cu sarma de mustatile lasate in fundatie.

#Cofrarea stalpilor. Se va face dand gauri prin ambele panouri si prin zid si se va folosi sarma pentru a fi legate panourile intre ele.

#Turnarea stalpilor. Se face manual cu galeata.

#Decofrarea stalpilor. Se face dupa o zi de la turnare.

#Tencuirea gardului.  Se executa la doua zile de la decofrare.

#Finisarea gardului. Include tinciuirea ,varuirea gardului sau dupa preferinte aplicarea tencuielii decorative.

Astfel ati aflat cum se face un gard de boltari.