Blog despre amenajari interioare si exterioare
Pentru lucrari zona Buzau 0768485836

Cum se gletuieste

Cum se da cu glet – Metode de gletuire

Google este mare si probabil ca va adus aici pentru ca ati cautat cum se da cu glet. Deci dvs vreti sa gletuiti singur ? Glet glet dar pe ce ? Intr-un articol de pe acest site am explicat cu se da gletul pe rigips. Nu o sa mai reiau acum totul . Cititi despre cum se da cu glet pe rigips aici. Daca aveti o camera veche pe care doriti sa o gletuiti cititi Cum se gletuieste o camera veche aici. Daca doriti sa dati glet pe un perete tencuit o sa va explic in randurile urmatoare.

O camera tencuita, pentru a fi gletuita trebuie verificata daca peretii sunt dati cu tinci. Este foarte simplu sa va dati seama daca este asa, doar trebuie sa  puneti mana pe perete si daca este prea rugos  si are gaurele in stratul ce se vede inseamna ca nu a fost tinciuit. Mai puteti sa va intrebati meseriasul care a tencuit. Poate doriti sa stiti ce e tinciul si ce rol are!cum se gletuiestescule de preparat gletul

Tinciul este un material de constructie care se folseste la finisarea peretilor. La tencuiala de interior se foloseste pentru a face peretele fin si pentru a consuma cat mai putin glet iar la cea de exterior pentru a da un aspect placut peretelui care poate fi zugravit asa cum este. Se mai foloseste pentru a finisa o fatada de polistiren daca se doreste de a da cu var lavabil fatada respectiva. Tinciul se gaseste in varianta gri(normal)si in varianta alb(pentru fatade).

Deci, ca o concluzie, trebuie sa dati cu tinci daca aveti peretii tencuiti. Daca alegeti varianta de a nu da trebuie sa stiti ca peretii dumneavoastra vor consuma saci de glet in exces. Daca nu stiti vedeti cum se face. Cititi “Cum se da cu tinci”. Sa presupunem ca ati dat cu tinci si ca peretii sau uscat. Abia acum va puteti apuca de gletuit. Pentru a va putea apuca trebuie sa stiti ce materiale va trebuie si ce scule va trebuie. Am sintetizat mai jos toate cele.

Materiale necesare pentru a gletui

Gletul de incarcare.Se da in doua straturi. Consum real cu 20% pe metru patrat/strat fata de ce recomanda producatorul.

Gletul de finisaj. Se da intr-un singur strat. Consum aproximativ cat recomanda producatorul.

Plasa de armare din fibra de sticla. Se cumpara cu 20% mai mult decat metrajul camerei. Recomand sa cumparati o plasa de calitate.

Amorsa. Sunt suficienti 3 litri. Se da nediluata sau foarte putin diluata. Se aplica cu bidineaua sau cu trafaletul inainte de a da primul strat de glet.

Coltari cu plasa. Se monteaza la usi si ferestre  inainte de a aplica stratul unu in locul respectiv.

Hartie abraziva(smirghel). Se foloseste la slefuirea peretilor dupa ce stratul de finisaj sa uscat complet .

Scule necesare

Bormasina. Se foloseste la amestecarea uniforma a gletului cu apa.

Mixer(melc) care va fi cuplat la bormasina

Foarfeca de taiat metal. Se foloseste la taiat coltarii.

Gletiera. Cu ea se intinde gletul pe perete.

Spaclu. Cu el se ia material din galeata si se pune pe gletiera,se mai foloseste la colturi si la fixarea coltarilor la usi si ferestre.

Galeata. In ea se amesteca materialul.

Bidinea sau Trafalet. Ajuta la aplicarea amorsei.

Cuter. Cu el se taie plasa din fibra de sticla.

Iata cum se gletuieste

Se amorseaza camera cu ajutorul trafaletului sau a bidinelei. Se lasa sa se usuce in jur de 45 minute timp in care preparati gletul de incarcare. Gletul il preparati intr-o galeata in care puneti apa curata. Daca doriti sa obtineti o galeata aproape plina cu material puneti cam 33% apa. Eu va recomand sa incepeti prin a pune 1,5 litri de apa. Dupa ce  ati adaugat apa puteti incepe sa presarati material in galeata pana nu se mai vede apa. Asteptati 5 minute si apoi amestecati cu bormasina 2-3 minute. Daca vi se pare ca este prea moale materialul mai adaugati tot presarand putin cate putin. Nici prea tare nu trebuie sa fie pentru ca o sa va doara incheietura la mana cu care il veti intinde. Dupa alte 3-4 minute mai amestecati o data cu bormasina si materialul este gata de a fi aplicat pe perete.

Pasul unu. Aplicarea primului strat de glet. Taiati o bucata de plasa cat inaltimea camerei(plasa o veti pune pe verticala) si puneti-o la indemana. Apoi intindeti materialul pe perete cam cat plasa pe care tocmai ati taiat-o. Dupa ce ati intins uniform materialul cu gletiera, plicati plasa peste el si nivelati-o tot cu ajutorul gletierei(fara material pe ea)astfel incat sa nu se produca cute. Apoi astupati plasa cu un alt strat de glet, nivelati-l cu grija(nu conteaza daca mai raman dare,aceestea le veti razui cu un spaclu la aplicarea stratului al doilea) astfel incat sa ramana cat mai plan.Si continuati asa pana cand dati toata camera . Inbinarile plasa cu plasa si la colturi trebuie sa fie intre 5-7 cm. La usi si ferestre trebuie aplicati intai coltarii cu plasa si apoi gletuit tot peretele. Si gata…..tocmai ce ati aplicat primul strat de glet.

Pasul doi. Aplicarea celui de-al doilea strat de glet. Dupa ce primul strat sa uscat complet(poate dura intre 24 si 48 de ore,in functie de umiditate)si dupa ce ati razuit darele lasate de gletiera puteti sa aplicati stratul doi. Materialul il preparati tot la fel insa trebuie sa tineti cont ca trebuie sa fie mai moale. Pentru o buna planeitate aplicarea pe perete se face in sens invers fata de primul strat. De exemplu daca  primul strat l-ati aplicat in directie verticala pe acesta ar trebui sa il aplicat in directie orizontala. Nu este obligatoriu, este doar un sfat personal.

Pasul trei. Aplicarea stratului de finisaj.Gletul de finisaj este mult mai fin fata de gletul grosier si are rolul de a obtine o suprafata superfina a peretelui.Se pregateste la fel ca gletul de la stratul doi.

Pasul patru(dar nu ultimul)Slefuirea peretilor. Dupa ce stratul de finisaj sa uscat complet(de la 24 de ore in sus) se poate incepe operatiunea de slefuit. Aceasta se poate face cu masina de slefuit sau manual. Recomand ca slefuitul sa se faca cu masina de slefuit si apoi sa se retuseze manual. Ca sa vedeti daca un perete este slefuit bine, inainte de a da amorsa, verificati cu un bec lipit de perete.