Dusumeaua este ceva asemanator cu parchetul care se intalnea frecvent in casele de la tara. Mai pe intelesul tuturor este vorba de niste scanduri trase cu lamba care se prindeau in cuie pe niste grinzi din lemn. Simplu de tot nu ?

Nu e asa simplu sa facem o pardoseala din scandura dar nici greu. Sa va explic si cum se face daca tot am adus vorba.

In primul rand trebuie nivelata camera bine. Indreptati pamnatul sau ce aveti si lasati sa se usuce. Intre timp puneti la uscat nisip, cam 10 roabe pentru o camera normala, si trageti scandurile cumparate la abricht.

Sa incepem treaba. Se aseaza grinzi de lemn din 55 in 55 cm. Grinzile se aseaza si regleaza astfel incat sa fie drepte, la aceeasi inaltime. Un boloboc si o sfoara sunt numai bune.

grinzi dusumea lemn

Dupa ce am fixat grinzile la drept este momentul sa bagam nisipul deja uscat intre ele. Il tasam usor si cu o scandura il asezam la fata grinzilor.

Apoi urmeaza sa prindem scandurile ceea ce o vom face folosind autofiletante. Stiu ca inainte se foloseau cuie dar cu autofiletantele este mai bine.

Pardoseala din scanduri de lemn

La sfarsit prindem sipca pe margine si pardoseala din scandura ( dusumeaua de lemn ) este gata … de a fi polizata cu hartie abraziva si de a fi lacuita sau vopsita.montare dusumea

E chiar fain mirosul acela de lemn proaspat tras la abricht in casa.