Cum turnam sapa la exterior

Va spuneam in articolul precedent, din categoria mortare, cum se finiseaza cu lapte de ciment o sapa. Astazi a venit momentul sa aflati cum se toarna o sapa la exterior. Si o sa va ghidati dupa cum am turnat eu o sapa peste alta sapa existenta. Faceti doar ceea ce este necesar, eu a trebuit sa fac mai multe dat fiind faptul ca turnam peste alta sapa cam veche.

In primul rand trebuie dat nivelul. Nivelul se da cu furtunul de nivel sau direct cu dreptarul de aluminiu cu bula. Trebuie lasata si o panta de minim 1 cm la fiecare doi metri lungime pentru ca apa provenita de la ploaie sau de la alte activitati sa se scurga.sapa la exterior turnare

Deci punem scanduri pe margine, care ne vor servi drept fese. Pe aceste scanduri vom freca dreptarul si vom intinde uniform sapa. Daca sapa este mai lata decat dreptarul, si sigur este, trebuie sa o impartiti in mai multe portiuni pe care le veti turna separat dar in aceeasi zi. As am facut si eu si am impartit sapa in trei. Am turnat intai partile laterale si apoi partea din mijloc.

sapa la exterior

Mare atentie. Pentru ca sapa la exterior sa fie de durata este musai sa fie mai groasa de 5 cm, sa fie armata cu plasa sudata si cimentul sa fie dozat corect de praferinta in betoniera.

Materialele necesare pentru turnarea unei sape la exterior sunt nisip amestecat cu pietris in doze apoximativ egale, ciment ( un sac la trei roabe) si apa.

In cazul meu, deoarece am turnat peste o sapa veche, a trebuit sa dau gauri cu bormasina, sa bag cateva zeci de fiare in sapa veche de care sa ma leg cu sarma si sa prind plasa sudata. Inainte de a fi turnat a trebuit sa amorsez bine vechea sapa doar cu amorsa nediluata.

Si desigur, la sfarsitul turnarii acestei sape la exterior, am preparat si aplicat un lapte de ciment pe toata sapa la exterior turnata pentru a ii conferi rezistenta la uzura si intemperii.

Sa nu omiteti ca de a doua zi dupa finalizarea turnarii sapei, timp de o saptamana, sa stropiti sapa cu apa de cateva ori pe zi.