Apa de la fantani nu mai este potabila ? Oare de ce!

Imi amintesc cu placere de copilarie si indeosebi de bautul apei direct din galeata cu care o scoteam din fantana. Pe ulita mea( acum se numeste strada) erau fantani una langa alta si apa era buna. Chiar si pe camp erau zeci de fantani care astamparau setea oamenilor aflati pe acolo cu lucrul campului.

Acum doar imi amintesc pentru ca apa de la fantana din fata casei nu mai este demult potabila. Mai ales ca acum avem apa curenta si nu mai trebuie sa iesim pe strada cu galeata. De fapt, daca nu avansam si noi sa avem apa curenta, probabil cea mai buna din judet, nu stiu ce am fi facut deoarece apa nu mai putea fi bauta. Toti se intrebau de ce si nici unul nu se invinovatea, toti credeau ca este de la erbicide si ingrasaminte. Da, poate ca si de la ele, dar cine oare le foloseste in curtea sa sau pe drum? Acestea se folosesc pe camp.

poluare apa din fantani Iata cum vad eu ca s-a ajuns aici! Odata cu avantul tehnologic taranul s-a emancipat si si-a luat masina de spalat automata. Nefiind sistem de canalizare si nici macar avand o fosa septica in curte, apa rezultata de la spalare cu tot felul de detergenti care au sute de chimicale era eliberata pur si simplu intr-un colt al curtii. Eliberandu-se tot mereu apa menajera ajuns in panza freatica si implicit a poluat fantanile din jur. Cu cat se aduceau mai multe masini de spalat in sat cu atat se otravea pamantul mai tare.

O alta problema sunt clasicele haznale(bude) din fundul curtii. Si in timpul acesta 90% la suta dintre locuitorii de la tara nu au toaleta in casa ci o folosesc pe cea sapata in curte. Neigienic si poluant pentru pamant. La cativa ani groapa se umple cu reziduri si taranul sapa alta si alta si alta… Si iata inca o sursa de poluare a panzei freatice.

Ce este de facut ? De facut se pot face multe. Cine a dat prin tara doar in timpul alegerilor ar zice ca avem de toate. Dar nu e asa. Cel mai bine si mai ieftin ar fi sa se construiasca un sistem de canalizare pentru toate locuintele. Am scapa de problemele enumerate mai sus si poate in cativa zeci de ani panza freatica si-ar reveni. Dar pana atunci fiecare poate lua atitudine si poate alege dintre urmatoarele:

-O fosa septica pentru toaleta. Daca optati pentru o fosa septica ecologica ar fi foarte bine.

-Pentru apele menajere exista pe piata si statii de epurare. Acestea sunt mai mari sau mai mici, in functie de numarul de persoane din familie si au rolul de a filtra apele menajere preluate.

Asadar solutii ar fi. Important este sa luam atitudine si sa nu mai poluam atat de mult. Putem incepe respectand locul unde convietuim. Primul pas este intotdeauna important. Dand noi insine un exemplu comunitatii din care facem parte cream un precedent. Si astfel si alti oameni ne vor urma. Asteptand ca vecinul sa faca primul pas nu o sa rezolvam nimic deoarece si el asteapta acelasi lucru de la noi.