Am primit mai multe intrebari despre tencuiala si glet, multe dintre acestea referindu-se la aplicarea pe timpul sezonului rece a tencuielii si apoi a gletului. Se pare ca inca mai merge lucrul si in acest timp si oamenii sunt interesati de calitate. Mai jos o sa subliniez cateva aspecte, pe scurt, despre conditiile de aplicare de tencuiala si glet pe timpul iernii. Sunt sigur ca mai multe detalii veti gasi in alte articole scrise de mine pe acest blog.

Tencuielile exterioare cu mortar iarna. Daca temperatura pe timpul zilei este de sub 5 grade celsius nu recomand tencuirea. Mai ales ca pe timpul noptii este posibil sa scada chiar si pana la zero grade.  Daca da inghetul tocmai ati compromis lucrarea.

Tencuiala interior iarna. Aici se poate face daca sunt anumite conditii. Intai de toate trebuie sa fie o temperatura interioara de peste 5 grade si posibilitatea ventilatiei incaperii respective. Daca aveti termopane si tencuiti peretii nu este bine sa etansati camera pentru ca apa trebuie sa se elimine. La un interval de cateva ore trebuie facuta o aerisire a incaperii. In nici un caz nu trebuie sa aveti tavanele din rigips facute inainte. Oricum ati face, daca tencuiti, sa nu sperati sa dati si cu glet imediat. Daca vara se astepta cateva saptamani pana ca tencuiala aplicata sa se usuce complet imaginati-va cam cat trebuie asteptat iarna.

tencuiala si glet iarna avantaje

Glatuire iarna. La interior, daca tencuiala este uscata, se poate gletui dar temperatura trebuie sa fie peste 10 grade. Nu mai mult deoarece se va face un condens foarte deranjant pentru ca si gletul este pregatit cu apa. Si aici este recomandata aerisirea dar la intervale mai mari si mai scurte.

Pe rigips trebuie respectate aceleasi reguli chit ca pare mai accesibil. Este vorba tot de eliminarea  apei din glet. Doar ca straturile se vor usca mai rapid decat gletuirea peste peretii tencuiti.

Cam acestea sunt principalele recomandari despre tencuiala si glet iarna.