Dormitorul meu avea nevoie de o reamenajare si din acest motiv m-am apucat de lipit tapet pe doi pereti ,ca ultima etapa a reamenajarii. Am cautat un model frumos si dupa ceva timp am inceput treaba. Stiu ca am mai scris pe aici despre cum se lipeste tapet pe rigips insa articolul este vechi si intre timp am experimentat noi tehnici de lipire a tapetului, tehnici pe care vreau sa vi le impartasesc si dvs.

Deci, am ales modelul de tapet si l-am pozitionat fasie cu fasie, la rece, pe perete. Trebuie facut asa deoarece majoritatea modelelor au anumite tipare ce trebuiesc urmate pentru a obtine desenul respectiv.

Dupa ce stim cum va veni lipit tapet pe fiecare perete ne apucam de amorsat. Amorsa trebuie diluata cu apa in proportie de 50% si se aplica cu trafaletul sau cu bidineaua. Dupa cateva ore se poate incepe lipirea tapetului.

Se prepara adezivul pentru tapet presarand  intr-un recipient cu apa si amestecand energic. Nu trebuie sa se formeze cocoloase. Nu adaugati mult adeziv praf in apa deoarece in cateva clipe continutul se va ingrosa. Cu acest continut vom da pe peretele unde avem de lipit tapet.

In alt recipient se pune apa si se adauga o jumatate de lingura de adeziv pentru tapet. Se amesteca si aici destul de bine. Cu acest continut vom da pe spatele tapetului.

lipire adeziv scule necesare

Recipientele nu trebuie sa fie musai ca in poza facuta de mine. Eu am lipit doar 12 mp de tapet si astfel am folosit recipiente mai mici.

 

Acum chiar incepem lipirea tapetului.intindere adeziv pe perete

umezire fasie de tapet

Cu o pensula lata se intinde adezivul pentru tapet pe perete, cam cat va veni o fasie lipita. Se intinde energic si uniform. Dupa ce intindeti cu pensula adeziv pe perete , tot cu aceeasi pensula intindeti pe spatele fasiei de tapet apa amestecata cu jumatatea de lingura de adeziv pe care ati pregatit-o in al doilea recipient. Si aici se cere miscare, nu leneveala. Ati terminat de intins, asteptati un minut si va apucati sa lipiti tapet. Este nevoie de doua persoane pentru a pozitiona bine bucata si pentru a nu o deteriora. Puneti fasia la drept si cu o spatula nivelati tapetul incercand sa scoateti aerul care a ramas intre perete si tapet. Pe margine, unde nu s-a lipit bine, dezlipiti un pic si cu varful pensulei inmuiat in adeziv reparati si presati din nou cu spatula.

Si tot asa pana la terminare.

tapet lipit

spatula bule aer tapet

Observatii importante care va vor ajuta sa lipiti tapet corect.

1. Se lucreaza in curatenie maxima. Trebuie sa aveti mereu o carpa uscata si una umede la indemana. Cu cea umeda stergeti surplusul de adeziv iar cu cea uscata va tineti mainile curate si uscate in permanenta.

2. Daca adezivul este prea gros aruncati-l si preparati altul. Adezivul trebuie sa fie destul de subtire incat pensula sa ia din el. Daca se formeaza cocoloase preparati altul.

3. Nu toate tipurile de adeziv sunt bune. Eu am mers mereu pe cele de la Bison si am facut treaba. Unii vanzatori de la magazine vor incerca sa va bage pe gat diverse produse obscure. Sfatul meu este sa ii intrebati ce comision isi iau pentru asta.

4. Peretii trebuie sa fie gletuiti drept, plan si pe deasupra slefuiti bine. Ce daca liptiti tapet pe ei, acestia trebuie sa fie perfecti.

5. Tapetul ieftin poate sa va dea batai de cap. Cumparati de la 50 de lei in sus pe rola.

6. Cand cumparati tapet in functie de suprafata ganditi-va ca modelul necesita o inaltime de minim 2,5 metri inaltime. Deci, ca sa il obtineti trebuie sa cumparati mai mult. Aici depinde si de tapetul respectiv.

Eu sper ca ati prins cat de cat ideea si ca in acest timp deja v-ati apucat de lipt tapet. Spor.