Blog despre amenajari interioare si exterioare
Pentru lucrari zona Buzau 0768485836

Materiale CONSTRUCTII necesare pentru tavan de rigips

Materialele necesare pentru a face un tavan de rigips

MATERIALE CONSTRUCTII

Pentru a confectiona un tavan de rigips va trebuie urmatoarele materiale:

Placi de gipscarton. Se cumpara in functie de cati metri patrati are tavanul. Pe piata tavanul din rigipsconstructiilor exista mai multe tipuri de rigips si mai multe dimensiuni. De exemplu exista rigips alb(se foloseste la pereti si tavane)de grosime 9,5 mm si de grosime 12,5 mm. Acest rigips alb se gaseste la dimensiunea standard de 260cm x120 cm dar si la 200 cm x 120 cm. De curand se gaseste si la dimensiunea de 60 cm x 200 cm. De exemplu o placa normala de rigips de 260 cm x 120 cm are aproximativ 3 metri patrati. Mai exista pe piata rigip verde care are o rezistenta mai mare la umezeala. Are o grosime de 12,5 mm si este recomandat la tavanele de bai si bucatarii. Bineinteles ca dumneavoastra puteti sa il folositi la orice fel de tavan dar trebuie sa stiti ca este mai scump decat cel alb.

O alta categorie de placi de gipscarton este  rigipsul de culoare roz. Acesta are in componenta substante care il fac foarte greu inflamabil. I se mai spune si rigips antifoc. Acesta este mai scump decat cele doua categorii prezentate mai sus. Mai sunt si alte tipuri de rigips insa acestea sunt cele mai cunoscute.

Profilele UD pentru gips-carton. Pentru tavane se foloseste de obicei UD de 30 mm. Si aceste UD –ri sunt de mai multe lungimi. De obicei se folosesc UD-uri de 3 si 4 metri. Aveti grija cand le cumparati ca si fie niste profile rigide nu toate rebuturile care au invadat piata in ultimii ani.

Profilele CD. Pentru tavan se folosesc de obicei profile CD de 60 mm. Acestea variaza de la lungimi de 3 m pana la 6m. Recomandat este sa folositi ori de 3 m ori de 4 m. Este necesar ca si aceste CD-uri  sa fie rigide pentru ca sustin intreaga greutate a tavanului. Daca folositi asa zisele CD-uri ieftine care sunt ca si folia de aluminiu de subtiri riscati sa nu se ingroape autofiletantele in placa deoarece se vor infileta in gol.

Bridele. Sunt mai multe feluri de bride, de mai multe lungimi. Pentru  un tavan obisnuit va recomand bride de 12 cm. Daca distanta de la nivelul tavanului de rigips pana la tavanul vechi(de care se face legatura) este mai mare de 12 cm or folositi bridele pe lung(in loc de o brida puneti doua) ori folositi……..

Suspantele. Suspantele sunt niste tije de otel care au rol de a sustine, impreuna cu alte piese un tavan. O suspanta completa este formata din doua tije, un fluture(care are rol de a regla inaltimea suspantei si se monteaza unind cele doua tije) si o piesa de legatura intre tija si profilul CD.

Calaretii. Sunt niste elemente de legatura intre un CD si alt CD pozitionat deasupra acestuia dar in directie diferita. Se folosesc la executarea structurii duble la tavane facand imbinarea primului rand de Cd-uri (randul de sustinere )cu cel de-al doilea rand de Cd-uri(randul pe care vor fi placate placile)

Imbinarile pentru cd-uri. Sunt niste piese metalice care fac legatura dintre capatul unui CD cu alta bucata de CD. Se folosesc atunci cand lungimea  CD –urilor este mai mica decat cea a tavanului. Se fixeaza cu bobite sau cu clestele insertator.

Autofiletantele.Acestea au mai multe denumiri (negrese, suruburi, holsuruburi)si sunt de mai multe lungimi. Recomandat este, la un tavan, sa folositi de 2,5 sau de 3.5. Autofiletantele au rolul de a fixa placa de rigips de profile. De regula o placa consuma cam 30-33 de suruburi.

Autofornantele( bobite, buburuze, puricei) au rolul de a fixa metalul cu metalul. Se folosesc la imbinarea bridelor.

Materiale necesare tavan rigips
CD si Lanti de lemndelor cu CD-urile ,la imbinarea UD-urilor cu CD-urile.In loc de acestea se mai pot folosi pocniturile sau clestele insertator.

Diblurile. Se folosesc la prinderea bridelor in beton si la prinderea perimetralului (UD)de pereti. Si acestea sunt de mai multe dimensiuni dar recomandat este sa folositi la prinderea bridelordibluri de 6×60 si la fixarea perimetralului dibluri  6×40.

Vata. Pentru o buna izolatie fonica si termica trebuie sa izolati cu vata tavanul. Folositi ori vata minerala ori vata de sticla. Aceasta din urma este mai buna dar mai toxica pentru cel care o monteaza si de aceea este evitata de multi mesteri.

Cam acestea ar fi materialele necesare pentru un tavan de rigips. In curand voi publica un articol si despre cum se face efectiv un tavan. Daca doriti ca tavanul de rigips sa fie executat de catre un profesionist uitati aici ce preturi se practica la manopera rigips.