Metode de izolatie tavan rigips si pereti

Termoizolatia la gipscarton-Metode de izolatie pentru pereti si tavane

Care este cea mai buna izolatie tavan rigips, vata sau polistiren?

Aceasta intrebare este frecvent pusa de cei care isi amenajeaza casa cu placi din rigips. In comparatie cu peretii si tavanele finisate prin tencuiala si apoi gletuite, eu vad o alternativa mai buna placarea peretilor si tavanelor cu gipscarton. Totusi pentru o durabilitate si un confort sporit trebuie facuta o izolatie adecvata. In caz contrar riscati sa va para rau ca nu ati ales varianta de finisare prin tencuire si gletuire.

Pentru a izola peretii si tavanele din rigips (ma refer aici la peretii si tavanele pe structura metalica sau de lemn, nu si la rigipsul placat pe mamaligi) avem de ales din mai multe feluri de izolatie. Iata si cateva caracteristici despre fiecare.

VATA DE STICLA. Este o forma depasita de izolatie, mai ales pentru uz casnic. Este foarte toxica pentru cel ce o monteaza si mai rar gasesti persoane dispuse sa inhaleze particulele emanate de aceasta. Vata de sticla se gaseste la baxuri sau la sul. Poate avea o fata lipita cu o folie de aluminiu. Cu toate acestea vata de sticla este un bun izolator fonic si termic si este neimflamabila. Daca cumva va hotarati asupra ei este absolut obligatoriu sa purtati echipament de protectie.

WOWDESIGN0323VATA MINERALA. Este un bun izolator fonic si termic. De o placati la grosimea de 10 cm sigur veti fi multumit. Optional puteti monta si o folie anticondens. Cu toate ca nu este la fel de toxica precum vata de sticla, nu neglijati sa purtati manusi si masca. Vata minerala este ideala pentru izolarea mansardelor si  peretilor si tavanelor placate cu rigips.

POLISTIRENUL. Este o metoda de izolatie relativ neobisnuita dar nu ineficienta. Am folosit-o la pereti si da rezultate foarte bune. Izolatia cu polistiren la peretii de gipscarton este indicata acolo unde spatiul dintre perete si profil este redus inexistent. Este posibila chiar si o izolatie de 3 cm (de grosimea profilului de rigips). Daca alegeti acest tip de izolatie, asigurati-va ca umpleti cu bucati de polistiren si profilele de rigips CD. La tavane nu va recomand sa izolati cu polistiren  ci  cu vata minerala. Pe langa cele doua metode prezentate mai sus izolatia cu polistiren este cea mei ieftina.

IZOLATIA CU CELULOZA. Este o noua metoda de izolatie. Este si ieftina si buna. Este ecologica si eficienta, folosindu-se ca strat izolator hartie veche tocata si pulverizata pe pereti si tavane cu un aparat special. Totusi trebuie ca nivelul de umiditate sa fie la minum.