De multe ori am scris despre tencuire si gletuire pe acest blog insa parca tot mai ar fi multe de scris. An de an mai renovez cate o casa construita pe paianta si desi procedeul pare acelasi, eu, ca sa am siguranta ca nu vor crapa peretii, am aplicat o tehnica  putin diferita la renovarea acestor case.

In detaliu, despre cum se tencuieste si cum se aplica gletul o sa gasiti multe informatii in articolele de pe acest blog, mai departe o sa va prezint in mare cum este bine sa se faca renovarea unei case vechi, construita pe paianta care necesita tencuire si gletuire, zugravire cu var lavabil.

SCOATERE TALPA CASEI

Primul pas este sa rezolvati cu exteriorul casei. De regula, casele vechi din paianta au talpa putreda si de aceea trebuie scoasa si turnat beton in locul ei. Talpa se scoate pe portiuni si inaintea turnarii se armeaza cu fier beton din belsug. Nu trebuie neaparat facute grinzi ca la o fundatie de casa dar fierul cat de mult nu strica. Fier beton gros si sarma.
Inainte de a turna trebuie sa lasati cateva fiare in afara pentru a face legatura cu plasa sudata pe care o veti prinde pe fatada inainte de a tencui casa.

tencuire si gletuire casa paianta

Al doilea pas, dupa cum ati intuit citind mai sus, este tencuirea peretilor exteriori. Este bine ca plasa sudata, plasa de Buzau, sa fie prinsa de peretii casei prin sarma groasa care sa penetreze peretii si sa fie legata pe partea cealalta a zidului. Pe alocuri mai dam cuie de beton si sarma in vechea fatada pentru a fixa plasa sudata cat mai bine. Atentie ! Daca tencuiala veche suna a gol nu are rost sa o lasati asa. Dati jos tot ce pica si apoi tencuiti exteriorul casei .

tencuiala finisata cu adeziv gresie cm11

Dupa ce ati rezolvat cu exteriorul puteti fi sigur ca respectiva casa din paianta nu va cadea si va puteti apuca de renovarea in interior. Desigur ca lasati tencuiala sa se usuce cateva zile..

In interior renovarea consta in turnare sapa, tencuire si gletuire, lavabil si gresie ori parchet. Dar pana atunci mai este mult de munca asa ca sa o luam cu prima etapa.

Prima etapa este sa devastati casa 🙂 si sa eliminati toate usile si ferestrele vechi, pardoseala veche, tavane, si sa curatati peretii. Daca peretii sunt tencuiti cu ciment si sunt solizi nu ii mai curatati pana la caramida. Curatati doar varul si eventualul glet si apoi cu un toporas bucciardati ( parca asa se spune corect ). In orce caz este nevoie de multe cioplituri in perete facute cu toporasul sau cu alta unealta. Ca si idee trebuie sa aveti cam 50 pe mp.

Buun… Deci casa este acum intr-o stare foarte urata si este momentul sa se vada ca s-a lucrat ceva la ea. Pana acum doar s-a luat, asa ca trebuie sa se mai si puna.

sapa in terior

Incepeti prin turnarea sapelor. A doua zi, se poate calca pe sapa cat de cat  si astfel puteti face instalatia electrica. Rugati electricianul sa lase dozele libere pentru ca la tencuire si gletuire sa poata fi trase la fata peretelui. Mare atentie la doze ! La toate dozele. Nu le astupati nici pe cele de aparat dar nici pe cele de ramificatie. Nu se stie cand aveti nevoie la ele.

Montati usile si ferestrele si izolati-le bine cu folie. Daca este vorba de usi cu pervaz pe ambele parti nu montati usile ci dor lasati golul cat mai exact.

Se poate incepe tencuirea peretilor.. Si la interior trebuie pusa pe pereti plasa sudata deoarece plasa tine tencuiala sa nu crape sau sa se desprinda. La fel ca la exterior o prindeti in cuie de beton cu sarma dar si de sarma groasa provenita din legarea de zid a plasei de la exterior. Asadar se da spritul, nu se bea, si se fac fesele. Acum este momentul sa tencuiti peretii. Cu siguranta sunt strambi asa ca asteptati-va la un consum de nisip, multibat si ciment foarte mare. Zic si consum de ciment deoarece recomand ca in amestecul nisipului cu multibat sa adaugati la o betoniera medie de 190 litri doua lopeti de ciment. Stiu eu de ce este bine deoarece am testat.

amestec multibat in betoniera

Sa zicem ca ati terminat cu tencuiala la interior. Bun, acum trebuie sa o lasati 7 zile sa se aseze. Dvs faceti altceva, de exemplu faceti fatada casei.

A trecut perioada de uscare a tencuielii si contrar celor ce le-am mai scris despre tencuire si gletuire a peretilor interiori azi am sa va prezint alta metoda. Metoda care va va scapa de orice fisura. Chiar nu vor fi crapaturi!

prindere plasa de buzau cu sarma

Nu dati tinci peste tencuiala. In loc de tinci dati cu adeziv pentru gresie. Ceresit CM 9 este perfect iar daca va tine buzunarul sa luati CM 11 este cu atat mai bine. Intre doua straturi de adeziv pentru gresie date simultan inglobati si un strat de plasa din fibra de sticla. Odata intarita suprafata veti spune adio crapaturilor. Dupa ce incepe sa se usuce adezivul pe pereti dati, in mare, cu o bucata de polistiren pentru a elimina eventualele dare lasate de fierul de glet. Va recomand sa folositi o gletiera mare pentru a obtine o suprafata cat mai plana.

tencuire si gletuire cu ct 126 plasa fibra

Nu mai trebuie tinci. Acum urmeaza gletuirea peretilor, evident dupa alte 7-8 zile, cand peretii vor fi uscati.

Gletuirea o puteti face cu CT 126 care adera perfect pe suprafata de adeziv si nici nu se consuma mult glet. Se pot da doua straturi de glet unul dupa altul in aceeasi zi .

Gletul de finisaj il puteti da doar dupa ce peretii sunt uscati complet, in cazul acestui tip de glet. Daca dati gletul de finisaj  CT 127  aveti mare grija ca sa il slefuiti in aceeasi zi. Daca il lasati sa se usuce prea tare o sa va cam doara mainile de la atata slefuit. Slefuirea se va face cu masina de slefuit, desigur, ca doar suntem in 2014. Daca va trebuie o masina de slefuit ieftina si rezistenta, indemanatica si de la Bosch, va recomand sa cumparati aceasta masina de slefuit de pe siteul Emag. In dreapta paginii am si eu un banner care va duce direct acolo, in sectiunea scule si unelte.

Acestea fiind spuse va urez spor in renovarea casei dvs din paianta. Cu munca multa si bani si mai multi puteti transforma cea mai urata casa intr-o casuta pe cinste de care sa va bucurati cel putin inca 50 de ani.

PS. De cumva acest articol este util eu nu ma supar daca dati un like mai jos.