O sa incerc sa dau cele mai bune solutii de amenajare pentru un stimat vizitator, Gabriel, sperand ca va fi util si celorlalti aflati in astfel de situatii.

”Buna ziua! Felicitari pt site-ul dumneavoastra,este foarte util. Doresc sa va pun cateva intrebari si sper sa aveti timpul si bunavointa sa imi raspundeti. Acum 6 ani m-am apucat sa construiesc casa pt familia mea. Binenteles ca nu am lucrat eu la ea, au lucrat mai multe echipe. De unele lucrari am fost multumit, de altele mai putin. In primul an am turnat fundatia, in al doliea elevatia, in urmatorul an a fost zidita cu caramida Brikston apoi acoperita, s-au pus ferestre etc. Ulterior s-au mai facut instalitiile electrica, termica. As dori sa va intreb urmatoarele:

  1. Deoarece casa are deja cca 4 ani de cand a fost zidita, cu ce ar fi mai ok sa incep anul acesta, cu izolatia pe exterior, daca da, imi recomandati sa se dea un sprit inainte de placarea cu polistiren sau se poate aplica polistirenul direct pe caramida?
  2. Ce marca de polistiren recomandati, ce grosime ?
  3. Am vazut pe site-ul dvs multe articole despre placarea cu gips-carton a peretilor in loc de tencuiala clasica. Deoarece manopera este foarte scumpa si meseriasi buni in tencuieli la noi in zona fiind putini, m-am gandit la aceasta varianta de placare cu gips-carton a peretilor dat fiind faptul ca este mai ieftina, montajul dureaza putin si cred ca as putea sa execut eu lucrarea cu inca un prieten.Vreau doar sa stiu daca merita pe termen lung si daca sunt riscuri mari sa crape etc.
  4. Podul este placat cu OSB de 3.5 cm peste grinzi de 16×16 cm. Tavanul la mansarda va fi placat cu rigips-carton, prins pe aceste grinzi de 16×16 cm. Intre grinzi ce tip de izolatie imi recomandati?

Sperand ca imi veti raspunde la aceste intrebari, va urez o zi cat mai placuta si spor in tot ce faceti. Cu stima, Gabriel!”

amenajare vata tavan rigips

Sfaturi de amenajare locuinta interior-exterior.

Incep prin a va felicita pentru constructia casei, pentru ca doriti sa fiti informat si pentru ca ati vrea sa construiti si singur, facand astfel economie. Pe langa economia vizibila o sa invatati lucruri noi si nimic nu e mai frumos, ca si sentiment, decat senzatia avuta la finalul unei lucrari cand s-a facut curatenie si se vede opera de arta. Dar sa trecem la subiect .

1. Puteti sa incepeti si la interior si la exterior, pentru a scuti timp. In timp ce asteptati, de exemplu, sa se usuce adezivul de pe fatada din polistiren, puteti face alte treburi. Asta in cazul in care intentionati sa va luati un concediu. Daca nu, si doriti sa lucrati doar la sfarsituri de saptamana, este bine sa le faceti pe rand. Eu as incepe cu exteriorul deoarece este mai simplu, mai usor si de abia vi se da mana, cum se zice printre meseriasi.

Placarea polistirenului poate fi placat si direct pe caramida insa nu recomand. Daca vreti sa faceti o treaba buna si sa nu aveti remuscari mai tarziu, sfatul meu este sa dati un sprit inainte de placarea polistirenului.

2. Marca de polistiren nu as zice-o pentru ca sunt destule firme care fabrica polistiren de calitate. De fapt tot polistirenul este de calitate contand doar grosimea si caracteristicile fiecaruia. Daca aveti bani suficienti luati legatura cu cei care fabrica polistirenul Neopor. Este un polistiren dat naibii si face cat trei straturi de aceeasi grosime, de polistiren clasic.

Dar si polistirenul alb, la o grosime de 10 cm, placat corect, este o solutie buna. Important este sa nu placati polistiren mai subtire de 10 cm.

3. Da, solutia placarii de rigips pe puncte pe peretii interiori este o amenajare destul de avantajoasa. Se leaga de izolatia buna de la exterior. Daca nu aveti izolatia buna veti avea probleme cu caldura. Inainte de a placa rigips pe mamaligi la interior va sfatuiesc sa dati sprit pe pereti.

Peretii placati cu rigips pe mamaligi nu sunt la fel ca peretii tencuiti, ma refer la duritate, dar cu putina atentie atunci cand mutati mobila prin casa o sa dureze si acestia destul de mult. Nu se compara atingerea unui perete placat cu rigips, pe mamaligi sau structura, fata de atingerea unui perete tencuit. Peretele tencuit este rece si neprietenos, pe cand cel de rigips da o senzatie placuta.

Daca dati dibluri cate trebuie pe placile de rigips placat pe mamaligi si daca gletuiti pe toata placa de rigips cu plasa din fibra de sticla pe toti peretii, nu doar pe imbinari, nu o sa crape. Mai repede crapa peretii clasici, tencuiti si gletuiti.

4. Izolatia sa fie cu vata de sticla de 10 cm cel putin, cu folie de aluminiu.

In speranta ca v-am ajutat putin, spunandu-va cele mai bune solutii de amenajare posibile in situatia dvs, va urez spor la construit si sa iasa lucrarea bine.