Cum montam pavaj in curte

Amenajarile exterioare sunt foarte cautate in sezonul de primavara-toamna si cum nu se poate amenaja curtea fara pavaje de gradina am zis ca bine ar fi sa vedem cateva informatii despre pavajele folosite. Asadar o sa va spun in acest articol cateva informatii utile despre pavele, inclusiv cum se monteaza corect. Un pret nu va dau dar nu ma supar daca veti cauta in acest site cam cat iau eu pentru a placa un mp de pavaj.

Ok, sa vedem cateva avantaje pentru un pavaj de gradina :

– In primul rand trebuie mentionat ca pavajele se monteaza foarte usor, chiar si un neexperimentat poate placa pavaj cu pavele in curtea proprie. Trebuie sa stiti cum se face, desigur. Din acest articol o sa invatati cum se monteaza pavajul, cu siguranta.

– Le puteti monta si demonta foarte repede si fara daune. De exemplu, daca o teava se sparge sau daca trebuie sa bagati niscaiva cabluri pe sub ele. Le puteti lua chiar de tot daca decideti sa va mutati.

– Protectie la alunecari. Mai ales in timpul iernii o sa va para bine ca v-ati pavat curtea.

– Apa nu balteste, chiar si in cazul ploilor abundente. Aceasta se va infiltra printre rosturile pavajului in sol.

– Fata de metoda betonarii curtii pavajul cu pavele este mai ieftin dar si mai estetic.

Cum se monteaza pavaj. Este foarte simplu dar va recomand sa respectati tehnica fara a sari din etape. Nu de alta dar multe pavaje se transforma in adevarate capcane, cu denivelari aproape comice, si va veti impiedica de unele pavele care pur si simplu nu mai vor sa stea plane. Probabil ati vazut multe astfel de lucrari facute prost. Sa vedem pasii necesari :

– Decopertati  suprafata de pamant pe care o doriti pavata. Sapati intre 15 si 30 de cm si in locul pamantului luat puneti pietris. Nivelati pietrisul bine cu o grebla cu zimti rari pentru a distribui pietrisul uniform.

– Compactati pietrisul bine cu un compactor. Se gaseste de inchiriat. NU puneti pavaj peste pietrisul netasat corespunzator deoarece compromiteti lucrarea. In timpul compactarii trebuie sa tineti cont si de panta pe care o va avea pavajul. Panta ideala este de 1 cm la un metru. Peste stratul de pietris compactat puneti un strat de nisip in jur de 3 cm. Respectati si aici panta ceruta.

– Stabiliti latimea pavajului si fixati in beton bordurile care il vor strajui. Fara borduri pavelele se vor imprastia asa ca nu neglijati nici aceasta cerinta.

– Acum puteti aseza pavajul dupa modelul dorit. De regula se lasa rosturi de 2-3 mm intre ele. Dupa ce terminati de pavat trebuie sa presarati nisip intre rosturi. Cu matura il veti ajuta sa intre bine intre rosturi. Repetati presararea pana cand rosturile sunt pline de nisip.

– Pavajul este acum gata. Ultima operatiune este aceea de a trece peste el cu un vibrator cu placa.

Cum se intretine pavajul. Intretinerea este simpla si se face doar maturand din cand in cand suprafata. Este important de stiut ca nu aveti voie sa folositi unelte metalice pentru deszapezire. De asemenea trebuie sa aveti grija ca pe pavaj sa nu ajunga saruri, acizi, cloruri sau alte substante periculoase. Si respectati greutatea indicata de producator atunci cand circulati pe pavaje.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.